![Dzień Gofra](https://splapszanka.lapszenizne.pl/wp-content/uploads/2022/04/277580871_2352517801557805_1041947395775905726_n-1024x576.jpg)
W tym roku Międzynarodowy Dzień Gofra przypadł na 25 marca (piątek). Nasza szkoła nie mogła przegapić takiego pysznego dnia ![☺️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tfb/1/16/263a.png)
![☺️](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tfb/1/16/263a.png)
Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii, mieszkańcy tego regionu mają wręcz obsesję na temat tych słodkości. Same gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć…
Chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Gofry brukselskie i belgijskie, a także modne ostatnio gofry bąbelkowe to przysmaki uwielbiane przez większość łasuchów.
Pulchne lub chrupkie wafle przygotowywane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt – prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek – podaje się najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami.
Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju i jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w. ![😋](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t0/1/16/1f60b.png)
![😋](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t0/1/16/1f60b.png)