W tym roku Międzynarodowy Dzień Gofra przypadł na 25 marca (piątek). Nasza szkoła nie mogła przegapić takiego pysznego dnia
Dzień Gofrów wywodzi się ze Skandynawii, mieszkańcy tego regionu mają wręcz obsesję na temat tych słodkości. Same gofry znane były już w średniowieczu i mimo upływu setek lat, nadal trudno się im oprzeć…
Chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Gofry brukselskie i belgijskie, a także modne ostatnio gofry bąbelkowe to przysmaki uwielbiane przez większość łasuchów.
Pulchne lub chrupkie wafle przygotowywane w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny kształt – prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek – podaje się najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami.
Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju i jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.