SZKOŁA PODSTAWOWA W ŁAPSZANCE

GMINA

ŁAPSZE NIŻNE

GMINA

ŁAPSZE NIŻNE

GAZETKA

SZKOLNA

Szkoła Podstawowa w Łapszance Łapszanka 32

34-442 Łapsze Niżne

woj. małopolskie

 

tel.: 18 26 59 950

e-mail: lapszankasp@interia.pl

SKŁADNIKI

 

owoce  granatu

cukier

woda

PRZYGOTOWANIE

 

Sposób 1.

Owoc granatu kroimy na pół. Wydobyte ze środka - za pomocą łyżki – ziarenka wrzucamy do garnka, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Przygotowany syrop gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy przez ok. 10 minut do czasu, gdy sok zgęstnieje. Po 10 minutach zdejmujemy go z ognia i studzimy. Następnie chłodny syrop przelewamy przez sito.

 

Sposób 2.

Owoc granatu kroimy na dwie części. Łyżką wydobywamy ze środka ziarenka i rozcieramy je za pomocą miksera. Następnie miksujemy z 1 łyżką cukru, bez dodatku wody. Powstały w ten sposób syrop przykrywamy i wkładamy na około 8 godzin do lodówki. Potem musimy go jeszcze przecedzić. I zdrowy sok z granatu jest gotowy do spożycia.

GRANAT – śródziemnomorski owoc życia

 

Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Ludzie znają go już ok. 7 tys. lat.

Pomimo braku popularności, granat to owoc bardzo zdrowy.  Coraz częściej nazywany bywa owocem życia. To owoc, który powinien wchodzić w skład naszej diety – i to nie tylko ze względu na smaczny sok, ale też działanie, zapobiegające powstawaniu wielu chorób nowotworowych. Granat wykazuje też działanie przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy (szczególnie polecany jest osobom z nadciśnieniem, gdyż obniża ciśnienie krwi).

Gotowy sok z granatu jednak sporo kosztuje. Warto więc przygotować zdrowy syrop w domu. Jak? Oto wskazówki:

SKŁADNIKI

 

70-75 dag piersi kurczaka

200 ml kwaśnej śmietany

2 łyżeczki musztardy

1,5 łyżeczki mąki

2 łyżki oleju

2-3 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/4 kostki rosołowej drobiowej

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1 kostka czosnku

szczypta kwasku cytrynowego

szczypta pieprzu cayenne

Vegeta - do smaku

sól - do smaku

PRZYGOTOWANIE

 

Przygotować przyprawę. Do niewielkiego naczynia wsypać: paprykę mieloną (słodką i ostrą), sól, kwasek cytrynowy, rozdrobnione kostki - rosołową i czosnek, pieprz cayenne, Vegetę.

Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Smażyć na małej oleju do momentu, kiedy się zarumieni.  Nastęnie dolać ok. 1 szkl. wody (tak, aby mięso było prawie całkiem zanużone) i zagotować. Do gotującego się mięsa wsypać przygotowaną wcześniej przyprawę i dokładnie wymieszać. Potem dołożyć przecier pomidorowy i znów dokładnie wymieszać. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. (do chwili, gdy mięso będzie miękkie).

W kubku bardzo dokładnie wymieszać śmietanę z musztardą i mąką. Aby nie powstały grudki, do przygotowanej zaprawy należy stopniowo dolewać ok. 1/2 szklanki gorącego sosu z patelni, ciągle mieszając. Całość wlać do mięsa i gotować do momentu aż zgęstnieje. W razie potrzeby, jeśli sos jest zbyt rzadki, należy dłużej gotować, by odparować wodę, stale mieszając powstały sos (łatwo się przypala).

Mięso najlepiej podawać z zmieniakami suto polanymi sosem z patelni oraz z tartymi buraczkami.

PRZYGOTOWANIE

 

Drożdże wymieszać z 1 szklanką ciepłej wody i cukrem. Dokładnie rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 min. Następnie dodać sól, mąkę i olej. Wszystko razem wymieszać i wyrabiać przynajmniej 15 min. Dodać do ciasta przyprawy: paprykę w proszku, oregano i bazylię, po czym jeszcze raz zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, podsypując go mąką. Odstawić na ok. 25-30 min. do wyrośnięcia.

Przygotować farsz. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w grube plastry i usmażyć na maśle z dodatkiem soli; podobnie zrobić z cebulą. Szynkę, boczek, pomidory należy również pokroić na plasterki, paprykę - na cienkie paski. Ser zetrzeć na grubym tarle.

Przygotować sos. Dokładnie wymieszać przecier pomidorowy z ketchupem i oliwą. Następnie dodać oregano i bazylię, po czym znów wymieszać.

Dobrze wyrośnięte ciasto delikatnie uformować, po czym wyłożyć na blachę natłuszczoną olejem, ewentualnie delikatnie rozwałkować. Całość dokładnie posmarować przygotowanym wcześniej sosem. Nałożyć farsz, najlepiej zachowując odpowiednią kolejność: szynka, boczek, cebula, papryka, pomidory, pieczarki. Całość grubo posypać serem. Piec w piekarniku w temp. 180°C ok. 20-30 min.

SKŁADNIKI

 

Ciasto:

1/2 kostki drożdży

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1/3 szklanki oliwy z oliwek

3 szklanki mąki

3 łyżeczki papryki słodkiej

2 płaskie łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki bazylii

 

Farsz:

50 dag sera żółtego Mozarella (lub innego)

50 dag pieczarek

25 dag szynki

25 dag boczku

1-2 małe cebule

2-3 pomidory (niekoniecznie - wg uznania)

2-3 papryki czerwone

masło - do smażenia

 

Sos:

2-3 łyżki ketchupu

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżeczki oregano

SKŁADNIKI

 

70-75 dag piersi kurczaka

4-5 cebul

7-8 ogórków konserwowych

ketchup pikantny

1 puszka kukurydzy

majonez (średni)

 kapusta  pekińska

przyprawa do Gyros

PRZYGOTOWANIE

 

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju aż będzie miękka. Podsmażone mięso włożyć do naczynia (bez oleju).

Następnie na tłuszczu, który pozostał, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni, wyłożyć ją na mięso.

Do misy układać kolejne warstwy sałatki, rozpoczynając od mięsa.  Na cebulę położyć pokrojone w kostkę ogórki, potem ketchup, a następnie kukurydzę i majonez. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski kapustę pekińską.

SKŁADNIKI

 

Ciasto:

3 szkl. mąki

1 łyż. kakao

1 kostka margaryny

1 szkl. cukru

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyż. cukru waniliowego

 

Masa:

4 białka

szczypta soli

1 szkl. cukru

1 opk. budyniu  śmietankowego

1 łyż. mąki ziemniaczanej

400 ml  śmietany 18%

10 dag wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE

 

Ciasto

Wszystkie składniki zagnieść. Wyrobione ciasto podzielić na pół; chłodzić przez trzy godz.

 

Masa

Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i wiórki kokosowe.

 

Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć do formy. Następnie wlać na nie masę śmietankową. Na wierzch zetrzeć drugie ciasto. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180oC.

SKŁADNIKI

 

1 kg wołowiny zrazowej

5 dag marchwi

15 dag cebuli

5 dag pietruszki

5 dag selera

2 suszone grzyby

1 łyż. mąki

1/2 szkl. śmietany

2 łyż. oleju

4 dag tłuszczu

liść laurowy

ziele angielskie

1 łyżeczka cukru

1 paska łyżeczka Vegety

pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE

 

Oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce z największymi otworami, wymieszać z przyprawami korzennymi, cukrem i olejem. Następnie ugniatać (ręką lub drewnianą łyżką) aż warzywa puszczą sok. Powstałą w ten sposób masą warzywną natrzeć mięso ze wszystkich stron, ułożyć w salaterce, szczelnie zakryć talerzykiem i pozostawić na kilka godzin w lodówce.

Przed duszeniem obrać nożem mięso z masy warzywnej, osuszyć go w papierowym ręczniku, osolić. Zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Dodać drobno pokrajaną cebulę oraz warzywa i podlać niewielką ilością wrzącej wody. Włożyć suszone grzybki. Pod szczelnym przykryciem - przy bardzo powolnym wrzeniu - dusić do uzyskania miękkości. W miarę potrzeby uzupełniać ilość sosu. Miękkie mięso wyjąć. Sos przetrzeć przez sitko.

Przed samym podaniem pieczeni (na gorąco) podprawić sos śmietaną i mąką.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

PRZYGOTOWANIE

 

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder wsypujemy do jednej miski i mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko, dajemy mleko, olej, ekstrakt z wanilii i również mieszamy.

Łączymy zawartość obu mis i mieszamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy 3/4 szkl. groszków czekoladowych i znów mieszamy.

Wreszcie wylewamy ciasto do foremek wyłożonych w brytfannie na mufinki, po czym posypujemy po wierzchu pozostałymi groszkami czekoladowymi.

Ciastka pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200°C. Studzimy na kratce. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

 

1 i 3/4 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku od  pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki kakao

3/4 szkl. cukru pudru

1 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

1 jajko

3/4 szkl. czekoladowych groszków (do ciasta)

1/4 szkl. czekoladowych groszków (do posypki)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

 

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki oraz oliwki siekamy. Paprykę, cebulę oraz pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarle, a następnie razem z oliwkami i kurczakiem dokładamy do zawartości naczynia. Składniki mieszamy z musztardą, mąką pszenną i ziemniaczaną, śmietaną, majonezem, zieleniną, jajkami oraz posiekanym czosnkiem. Wszystko doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Po upływie wskazanego czasu ciasto wykładamy na rozgrzany olej, formując placki. Smażymy je z obu stron na rumiano.

PRZYGOTOWANIE

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka - wciąż ubijamy aż do chwili uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę, olej, aromat i wodę dodajemy do ciasta stopniowo i na przemian - mieszamy (delikatnie) po każdym dodaniu tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej).

SKŁADNIKI

 

5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)

1 szkl. drobnego cukru do wypieków

1 szkl. wody gazowanej

1 szkl. oleju słonecznikowego

3 szkl. + 2 czubate łyż. mąki pszennej

2 czubate łyż. kakao

3  łyżeczki proszku do pieczenia

aromat do ciasta  (smak aromatu - wg uznania)

SKŁADNIKI

 

1  podwójna pierś z kurczaka

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

100 g sera żółtego

3 paski marynowanej papryki

6 pieczarek

10 zielonych oliwek

2 jajka

3 łyż. mąki pszennej

1 łyż. mąki ziemniaczanej

1-2 łyżeczki musztardy

3 łyż. śmietany

2 łyż. majonezu

1/3 pęczka natki pietruszki

1 łyżeczka oregano

olej do smażenia

sól i pieprz (do smaku)

Ciasto dzielimy na dwie różne części. Do jednej połowy dodajemy dwie łyżki kakao, a do drugiej - dodatkowo dwie łyżki mąki.

Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na sam środek formy nakładamy na przemian po dwie łyżki ciemnego i jasnego ciasta.

Zebrę pieczemy ok. godziny w  temp. 10°C (najlepiej, aby początkowe 20 minut ciasto piekło się w niższej temp., np. 160°C).

SKŁADNIKI

 

Ciasto:

80 dag mąki krupczatki

1 szkl. cukru

4 łyż. miodu

2 łyżeczki sody

 1 jajko

śmietana

cukier puder - do posypania ciasta

 

Masa:

2 szkl. mleka

2 szkl. cukru

8 łyż. grysiku

1/2 margaryny

PRZYGOTOWANIE

 

Połączyć wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta i wyrabiać je aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować. Piec na czterech blachach ok. 25 min. w temperaturze 180oC.

Przygotować masę. Zagotować mleko z cukrem i grysikiem. Kiedy wystygnie, ucierać z margaryną.

Gotowe ciasto ostudzić i przełożyć masą. wierzch posypać cukrem pudrem; można też zalać polewą.

SKŁADNIKI

 

3 duże banany

620 ml kremówki 36%

130 g cukru pudru

4 łyż. soku z cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

 

Banany pokroić w plasterki. Następnie zmiksować w blenderze razem z sokiem z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę chłodzić w zamrażarce przez ok. 3 godz.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając systematycznie cukier puder oraz banany i cynamon. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodatkowo rozetrzeć powstały krem, ubijając go przez 5 min. na najwyższych obrotach.

Przełożyć do innego pojemnika, po czym schładzać w lodówce przez 2 godz. Po upływie wskazanego czasu, wyjąć krem i ponownie

PRZYGOTOWANIE

 

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, dokładnie je zagniatając. Następnie podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i podpiec na złoty kolor, drugą zaś włożyć do lodówki.

Przygotować masę jabłkową. Jabłka ugotować z cukrem. Potem dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać cynamonem.

Wyjąć drugie ciasto z lodówki i rozwałkować. Przykryć nim pierwsze ciasto z masą jabłkową. Następnie ułożyć jabłka. Wierzch posypać cukrem kryształem.

Upiec na złoty kolor w 180oC.

zmiksować. Czynność powtórzyć jeszcze 4 razy co godzinę. W trakcie zamrażania należy od czasu do czasu zamieszać lody.