SZKOŁA PODSTAWOWA W ŁAPSZANCE |
GMINA ŁAPSZE NIŻNE |
GMINA ŁAPSZE NIŻNE |
GAZETKA SZKOLNA |
Szkoła Podstawowa w Łapszance Łapszanka 32 34-442 Łapsze Niżne woj. małopolskie
tel.: 18 26 59 950 e-mail: lapszankasp@interia.pl |
SKŁADNIKI
owoce granatu cukier woda |
PRZYGOTOWANIE
Sposób 1. Owoc granatu kroimy na pół. Wydobyte ze środka - za pomocą łyżki – ziarenka wrzucamy do garnka, następnie dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Przygotowany syrop gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy przez ok. 10 minut do czasu, gdy sok zgęstnieje. Po 10 minutach zdejmujemy go z ognia i studzimy. Następnie chłodny syrop przelewamy przez sito.
Sposób 2. Owoc granatu kroimy na dwie części. Łyżką wydobywamy ze środka ziarenka i rozcieramy je za pomocą miksera. Następnie miksujemy z 1 łyżką cukru, bez dodatku wody. Powstały w ten sposób syrop przykrywamy i wkładamy na około 8 godzin do lodówki. Potem musimy go jeszcze przecedzić. I zdrowy sok z granatu jest gotowy do spożycia. |
GRANAT – śródziemnomorski owoc życia
Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Ludzie znają go już ok. 7 tys. lat. Pomimo braku popularności, granat to owoc bardzo zdrowy. Coraz częściej nazywany bywa owocem życia. To owoc, który powinien wchodzić w skład naszej diety – i to nie tylko ze względu na smaczny sok, ale też działanie, zapobiegające powstawaniu wielu chorób nowotworowych. Granat wykazuje też działanie przeciwzapalne, a ponadto korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy (szczególnie polecany jest osobom z nadciśnieniem, gdyż obniża ciśnienie krwi). Gotowy sok z granatu jednak sporo kosztuje. Warto więc przygotować zdrowy syrop w domu. Jak? Oto wskazówki: |
SKŁADNIKI
70-75 dag piersi kurczaka 200 ml kwaśnej śmietany 2 łyżeczki musztardy 1,5 łyżeczki mąki 2 łyżki oleju 2-3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/4 kostki rosołowej drobiowej 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 kostka czosnku szczypta kwasku cytrynowego szczypta pieprzu cayenne Vegeta - do smaku sól - do smaku |
PRZYGOTOWANIE
Przygotować przyprawę. Do niewielkiego naczynia wsypać: paprykę mieloną (słodką i ostrą), sól, kwasek cytrynowy, rozdrobnione kostki - rosołową i czosnek, pieprz cayenne, Vegetę. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Smażyć na małej oleju do momentu, kiedy się zarumieni. Nastęnie dolać ok. 1 szkl. wody (tak, aby mięso było prawie całkiem zanużone) i zagotować. Do gotującego się mięsa wsypać przygotowaną wcześniej przyprawę i dokładnie wymieszać. Potem dołożyć przecier pomidorowy i znów dokładnie wymieszać. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. (do chwili, gdy mięso będzie miękkie). W kubku bardzo dokładnie wymieszać śmietanę z musztardą i mąką. Aby nie powstały grudki, do przygotowanej zaprawy należy stopniowo dolewać ok. 1/2 szklanki gorącego sosu z patelni, ciągle mieszając. Całość wlać do mięsa i gotować do momentu aż zgęstnieje. W razie potrzeby, jeśli sos jest zbyt rzadki, należy dłużej gotować, by odparować wodę, stale mieszając powstały sos (łatwo się przypala). Mięso najlepiej podawać z zmieniakami suto polanymi sosem z patelni oraz z tartymi buraczkami. |
PRZYGOTOWANIE
Drożdże wymieszać z 1 szklanką ciepłej wody i cukrem. Dokładnie rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 min. Następnie dodać sól, mąkę i olej. Wszystko razem wymieszać i wyrabiać przynajmniej 15 min. Dodać do ciasta przyprawy: paprykę w proszku, oregano i bazylię, po czym jeszcze raz zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, podsypując go mąką. Odstawić na ok. 25-30 min. do wyrośnięcia. Przygotować farsz. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w grube plastry i usmażyć na maśle z dodatkiem soli; podobnie zrobić z cebulą. Szynkę, boczek, pomidory należy również pokroić na plasterki, paprykę - na cienkie paski. Ser zetrzeć na grubym tarle. Przygotować sos. Dokładnie wymieszać przecier pomidorowy z ketchupem i oliwą. Następnie dodać oregano i bazylię, po czym znów wymieszać. Dobrze wyrośnięte ciasto delikatnie uformować, po czym wyłożyć na blachę natłuszczoną olejem, ewentualnie delikatnie rozwałkować. Całość dokładnie posmarować przygotowanym wcześniej sosem. Nałożyć farsz, najlepiej zachowując odpowiednią kolejność: szynka, boczek, cebula, papryka, pomidory, pieczarki. Całość grubo posypać serem. Piec w piekarniku w temp. 180°C ok. 20-30 min. |
SKŁADNIKI
Ciasto: 1/2 kostki drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3 szklanki mąki 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii
Farsz: 50 dag sera żółtego Mozarella (lub innego) 50 dag pieczarek 25 dag szynki 25 dag boczku 1-2 małe cebule 2-3 pomidory (niekoniecznie - wg uznania) 2-3 papryki czerwone masło - do smażenia
Sos: 2-3 łyżki ketchupu 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżeczki oregano |
SKŁADNIKI
70-75 dag piersi kurczaka 4-5 cebul 7-8 ogórków konserwowych ketchup pikantny 1 puszka kukurydzy majonez (średni) kapusta pekińska przyprawa do Gyros |
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju aż będzie miękka. Podsmażone mięso włożyć do naczynia (bez oleju). Następnie na tłuszczu, który pozostał, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się zrumieni, wyłożyć ją na mięso. Do misy układać kolejne warstwy sałatki, rozpoczynając od mięsa. Na cebulę położyć pokrojone w kostkę ogórki, potem ketchup, a następnie kukurydzę i majonez. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski kapustę pekińską. |
SKŁADNIKI
Ciasto: 3 szkl. mąki 1 łyż. kakao 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyż. cukru waniliowego
Masa: 4 białka szczypta soli 1 szkl. cukru 1 opk. budyniu śmietankowego 1 łyż. mąki ziemniaczanej 400 ml śmietany 18% 10 dag wiórków kokosowych |
PRZYGOTOWANIE
Ciasto Wszystkie składniki zagnieść. Wyrobione ciasto podzielić na pół; chłodzić przez trzy godz.
Masa Białka ubić z solą, stopniowo dodając cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i wiórki kokosowe.
Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć do formy. Następnie wlać na nie masę śmietankową. Na wierzch zetrzeć drugie ciasto. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180oC. |
SKŁADNIKI
1 kg wołowiny zrazowej 5 dag marchwi 15 dag cebuli 5 dag pietruszki 5 dag selera 2 suszone grzyby 1 łyż. mąki 1/2 szkl. śmietany 2 łyż. oleju 4 dag tłuszczu liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka cukru 1 paska łyżeczka Vegety pieprz i sól |
PRZYGOTOWANIE
Oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce z największymi otworami, wymieszać z przyprawami korzennymi, cukrem i olejem. Następnie ugniatać (ręką lub drewnianą łyżką) aż warzywa puszczą sok. Powstałą w ten sposób masą warzywną natrzeć mięso ze wszystkich stron, ułożyć w salaterce, szczelnie zakryć talerzykiem i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Przed duszeniem obrać nożem mięso z masy warzywnej, osuszyć go w papierowym ręczniku, osolić. Zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Dodać drobno pokrajaną cebulę oraz warzywa i podlać niewielką ilością wrzącej wody. Włożyć suszone grzybki. Pod szczelnym przykryciem - przy bardzo powolnym wrzeniu - dusić do uzyskania miękkości. W miarę potrzeby uzupełniać ilość sosu. Miękkie mięso wyjąć. Sos przetrzeć przez sitko. Przed samym podaniem pieczeni (na gorąco) podprawić sos śmietaną i mąką. |
ŻYCZYMY SMACZNEGO! |
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder wsypujemy do jednej miski i mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko, dajemy mleko, olej, ekstrakt z wanilii i również mieszamy. Łączymy zawartość obu mis i mieszamy aż do połączenia składników. Następnie dodajemy 3/4 szkl. groszków czekoladowych i znów mieszamy. Wreszcie wylewamy ciasto do foremek wyłożonych w brytfannie na mufinki, po czym posypujemy po wierzchu pozostałymi groszkami czekoladowymi. Ciastka pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200°C. Studzimy na kratce. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. |
SKŁADNIKI
1 i 3/4 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku od pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 3/4 szkl. cukru pudru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko 3/4 szkl. czekoladowych groszków (do ciasta) 1/4 szkl. czekoladowych groszków (do posypki) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego |
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki oraz oliwki siekamy. Paprykę, cebulę oraz pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarle, a następnie razem z oliwkami i kurczakiem dokładamy do zawartości naczynia. Składniki mieszamy z musztardą, mąką pszenną i ziemniaczaną, śmietaną, majonezem, zieleniną, jajkami oraz posiekanym czosnkiem. Wszystko doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Po upływie wskazanego czasu ciasto wykładamy na rozgrzany olej, formując placki. Smażymy je z obu stron na rumiano. |
PRZYGOTOWANIE
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka - wciąż ubijamy aż do chwili uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę, olej, aromat i wodę dodajemy do ciasta stopniowo i na przemian - mieszamy (delikatnie) po każdym dodaniu tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej). |
SKŁADNIKI
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie) 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. oleju słonecznikowego 3 szkl. + 2 czubate łyż. mąki pszennej 2 czubate łyż. kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (smak aromatu - wg uznania) |
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 100 g sera żółtego 3 paski marynowanej papryki 6 pieczarek 10 zielonych oliwek 2 jajka 3 łyż. mąki pszennej 1 łyż. mąki ziemniaczanej 1-2 łyżeczki musztardy 3 łyż. śmietany 2 łyż. majonezu 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka oregano olej do smażenia sól i pieprz (do smaku) |
Ciasto dzielimy na dwie różne części. Do jednej połowy dodajemy dwie łyżki kakao, a do drugiej - dodatkowo dwie łyżki mąki. Brytfannę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na sam środek formy nakładamy na przemian po dwie łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Zebrę pieczemy ok. godziny w temp. 10°C (najlepiej, aby początkowe 20 minut ciasto piekło się w niższej temp., np. 160°C). |
SKŁADNIKI
Ciasto: 80 dag mąki krupczatki 1 szkl. cukru 4 łyż. miodu 2 łyżeczki sody 1 jajko śmietana cukier puder - do posypania ciasta
Masa: 2 szkl. mleka 2 szkl. cukru 8 łyż. grysiku 1/2 margaryny |
PRZYGOTOWANIE
Połączyć wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta i wyrabiać je aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować. Piec na czterech blachach ok. 25 min. w temperaturze 180oC. Przygotować masę. Zagotować mleko z cukrem i grysikiem. Kiedy wystygnie, ucierać z margaryną. Gotowe ciasto ostudzić i przełożyć masą. wierzch posypać cukrem pudrem; można też zalać polewą. |
SKŁADNIKI
3 duże banany 620 ml kremówki 36% 130 g cukru pudru 4 łyż. soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu |
PRZYGOTOWANIE
Banany pokroić w plasterki. Następnie zmiksować w blenderze razem z sokiem z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę chłodzić w zamrażarce przez ok. 3 godz. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając systematycznie cukier puder oraz banany i cynamon. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodatkowo rozetrzeć powstały krem, ubijając go przez 5 min. na najwyższych obrotach. Przełożyć do innego pojemnika, po czym schładzać w lodówce przez 2 godz. Po upływie wskazanego czasu, wyjąć krem i ponownie |
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą, dokładnie je zagniatając. Następnie podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i podpiec na złoty kolor, drugą zaś włożyć do lodówki. Przygotować masę jabłkową. Jabłka ugotować z cukrem. Potem dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać cynamonem. Wyjąć drugie ciasto z lodówki i rozwałkować. Przykryć nim pierwsze ciasto z masą jabłkową. Następnie ułożyć jabłka. Wierzch posypać cukrem kryształem. Upiec na złoty kolor w 180oC. |
zmiksować. Czynność powtórzyć jeszcze 4 razy co godzinę. W trakcie zamrażania należy od czasu do czasu zamieszać lody. |